Verksamhetsberättelse 2023

Verksamhetsberättelse för Bygdegårdsföreningen Nyby kapell verksamhetsåret 2023

Styrelsen har under året bestått av Lennart Larsson, ordförande, Inga Botting, sekreterare, Annelie Bergström, kassör, Sean Holmes, vice ordförande, Annette Lindblom, Magnus Schubert och Maria Andersson ledamöter. Lasse Landberg och Kieran Madden, ersättare. Ansvarig för studie- och kulturverksamhet har Gunilla Folkesson varit och fastighetsansvarig Mikael Lincoln.
Medlemsantalet har under 2023 varit 230 vuxna och 37 barn. Styrelsen har haft åtta styrelsemöten samt mail- och telefonkontakter. Lokalerna har varit uthyrda vid tretton tillfällen och har, förutom för föreningens aktiviteter, också använts av bokcirkeln samt till yoga och gympa.
Det har varit ännu ett aktivt år i föreningens 15-åriga historia. Ett år då vi för första gången kunde erbjuda teaterföreställningar! Den 26 april njöt en fullsatt bygdegård av ”Skandalen Ida Bäckmann” som spelades av Anna-Lena Hemström och musikern Mulle. Tack vare Riksteatern Stockholms län och Kulturrådet fick vi föreställningen gratis. Sean och Maria hade gjort massor av snittar som publiken tillsammans med ett glas bubbel avnjöt innan föreställningen, tack för det. Tack också till Pyttan som skötte det praktiska.
Men innan det hade vi vårt årsmöte den 28 februari där Lie och Micke fixat soppa och smörgås till alla 28 som närvarade!
Den 24 mars var det våffelfrossa med 38 hungriga besökare och den 10 april hade kyrkan
annandagsgudstjänst där vi stod för fikat. 15 april hade vi städdag med 14 deltagare. Då hade vi också för avsikt att sätta upp vårt nya stora tält vid Bygdegården, men insåg snart att det inte skulle fungera. 29 april hade vi därför ett extra styrelsemöte där vi beslöt att schakta och plana ut framför huset och satsa på en altan, 8×13 meter stor.
Valborgsmässoelden lockade som vanligt ett 50-tal personer som sjöng vårvisor och umgicks en stund.
20 maj var det växtmarknad och loppis på den nu utschaktade ytan vid Bygdegården. Ett 10-tal bord och många besökare. 21 maj hade vi möte inför midsommarfirandet och därefter var det ett gäng som vägde av för altanen och någon dag senare kom de färdiga sektionerna på plats och det blev fantastiskt bra! Nu kunde vi också resa vårt tält och dessutom förankra och stormsäkra det.
Midsommarfirande skedde i ett perfekt väder och med cirka 300 glada deltagare. Lotter, kaffe, chokladhjul och fiskdamm drog in hela 24 000 kronor.
Bycaféerna lockade som vanligt många fikasugna. Tack till alla som bakat och arbetat med detta.
Den 7 juli kom Scenkonstgruppen och spelade ”Leka med elden” av August Strindberg. Regnet avlöstes ibland av skyfall, men som genom ett mirakel var det uppehåll under själva föreställningen.
71 personer i publiken satt under tak på altanen och teatern spelades på gräsmattan under ett i hast uppsatt tält. Ensemblen var mycket nöjda trots att de fick improvisera en del.
Sommarkiosken var öppen vecka 26-31, hela sex veckor trots den relativt regniga sommaren. De tre första veckorna fick vi improvisera då den som bokat kiosken i sista stund bokade av! Men tack vare Elvira, Felix och Ed samt Gunvor och Carro kunde vi ändå hålla öppet. Under de tre sista veckorna satte vi upp ett partytält vilket gjorde att fler trotsade det ostadiga vädret. Britt-Marie, Lena, Windra samt Julia, Linn och Linnéa stod för både luncher och fika.
29 juli i ett strålande fint väder var det dags för årets Nyby Sommarfest. Vi hade bord och stolar för 120 personer, men det var minst lika många som hade pick-nick på gräsmattan. Uppskattningsvis var vi 250 personer som njöt av det fina program som Kieran satt ihop. Stort tack till alla som gjorde att vi fick en så fin fest!
26 augusti hade vi vår första kräftskiva i partytältet som var försett med ljusslingor och
”kräftdekorationer”. SMHI hade varnat för kraftiga skyfall vilket kanske skrämde bort några, men det var ändå 24 personer som hade en trevlig kväll. Tack Magnus som ordnade det hela.
9 september hade vi vår skördemarknad, nu med servering under tältet på altanen och ett 10-tal bord med försäljning på gräsmattan. Mycket folk som vanligt och Annette och Lie serverade soppa och fika för över 10 000 kronor!
Den 27 oktober hade vi Thai-afton där Noo Bergholtz, Joon Jansson och Raem Andersson stod för en fantastisk thai-buffé. 48 personer hade anmält sig, tyvärr blev det några återbud p g a sjukdom, men övriga fick en trevlig kväll med mycket beröm för den goda maten och ett löfte att de gör om det nästa år.
Den 16 november hade Kultur- och fritidsnämnden sitt ordinarie möte hos oss. Ett 20-tal
nämndledamöter plus fem på länk deltog tillsammans med tre tjänstemän vid mötet. Vi inledde med en kort presentation av vår verksamhet. Lie hade fixat smörgåsar och Gunvor kaffebröd. Detta var det femte mötet man hade ”ute på landsbygden” och enligt ledamöterna fick man det absolut bästa fikat hittills! Alla tyckte det var en fin bygdegård vi har, men att det var mörkt och ödsligt och lång väg hit! Sådan är verkligheten för oss på landet.
17 november hade vi pubkväll. Tyvärr hade musiken fått förhinder, men vi var ändå 14 personer som satt och pratade bort en mörk och grå novemberkväll.
26 december var det dags för Söderbykarls församling att ha sin traditionella annandagsgudstjänst.
16 personer närvarade. Föreningen stod som vanligt för kyrkkaffet och trots en bruten arm hade Gunvor åstadkommit en stor kakbuffé.
Styrelsen vill tacka alla som under året ställt upp och klippt gräs, röjt snö eller på olika sätt hjälpt till, men särskilt vill vi tacka de som varit ansvariga för att genomföra alla aktiviteter! Utan er skulle vi inte ha någon verksamhet.


Nyby 2024 02 24

Lennart Larsson Inga Botting Annelie Bergström Sean Holmes

Maria Andersson Magnus Schubert Annette Lindblom